Търговище става столица на българския фолклор
Търговище става столица на българския фолклор / Борислав Курдов
Търговище става столица на българския фолклор
91215
Търговище става столица на българския фолклор
  • Търговище става столица на българския фолклор

През тази година два фолклорни форума, които се провеждат в Търговище си дават среща. Националната фолклорна среща „Мост между поколенията" и конкурсът „С песните на Стоян Радев".

Националната среща „Мост между поколенията", която ще се проведе на 18 и 19 ноември, цели да обедини и осъществи контакт между поколения фолклорни изпълнители, педагози, фолклористи и институции за опазване и съхраняване на традициите ни. Основна задача пред 11-то издание на „Мост между поколенията е да се подкрепят млади таланти, да се спечелят повече ценители и ревностни пазители на българското. В срещата своето участие са потвърдили повече от 150 участника - разказа главният организатор на събитието Елена Василева, която е председател на Фондация „Песенен фолклор - Елена".
Ментори на срещата ще бъдат популярни и харесвани изпълнители като Янка Рупкина, Жечка Сланинкова, Ваня Вълкова, Димитър Богданов, Румяна Филкова, Сорина Богомилова, Фанка Койнарова, Калинка Вълчева. И инструменталистите: Красимир Кондов, Димитър Христов, Владимир Владимиров, Васил Милчев, Красимир Димов и Николай Паскалев. Организаторите подготвят вечерни концерти за почитателите на фолклорното изкуство.
Веднага след фолклорната среща ще се проведе и четвъртото издание на конкурса „С песните на Стоян Радев", в който своето участие са записали повече от 100 участника в четири възрастови групи. Най-малкият сред тях е момче на 4 години от Ямбол. Форумът е в памет на добруджанския певец, живял и творил в Търговище и се провежда през три години.
Сред най-важните цели пред организаторите от фондация "Песенен фолклор Елена", чийто председател е Василева, е да превърнат Търговище в традиционна сцена за младите таланти на България, които да запазят песните на уважавания народен певец и за утрешния ден.
По регламент участниците ще изпълнят по две песни, едната от репертоара на Стоян Радев, а другата от родния край на участника. За най-добре представилите се са осигурени парични и предметни награди.