Търговище е на шесто място в страната по безработица
Търговище е на шесто място в страната по безработица / Dariknews.bg, архив

Търговищка област е на шесто място по безработица в страната, след като преди години трайно водеше статистиката в национален мащаб. Това заяви облястният управител Емел Расимова по време на заседание Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие. Комисията се запозна с обзора на състоянието на трудовия пазар през 2013г. и перспективите за развитие. Беше направен преглед и на картината за първото тримесечие на тази година, работата по Оперативна програма «Развитие на човешките ресурси» и други схеми за създаване на заетост.
През 2013г. равнището на безработица в област Търговище е било 19,7% средногодишно при регистрирани 9 753 безработни. За страната този процент е 11,3.
Структурата на безработицата се запазва, като почти 60% от регистрараните са без квалификация. 90% от тях са с основно или по-ниско образование.
Над 46% от безработните в областта са на възраст над 50 год. Младите (до 29 год.) без препитание са били 14,2%.
От трите Дирекции «Бюро по труда» в областта отчитат, че миналата година 2 995 безработни са започнали работа на първичния пазар на труда. 308 са били включени в насърчителни мерки за заетост и обучения. Други 1 403 са били включени в програми за заетост, финансирани от държавния бюджет.
По директните схеми на ОП РЧР са включени 5 200 души. От тях 2 837 безработни са назначени на работа. 2 057 са заетите лица, обучавани срещу ваучер. 192 без препитание са преминали обучение за професионална квалификация, подпомагаща стартирането на собствен бизнес.
Към края на месец март 2014 г. безработните в областта са 10 054 от общо икономически активните 49 168 жители. Равнището на безработица е 20,4%. Това показват данните на Дирекция «Регионална служба по заетостта» в Русе.