Три жалби са постъпили в ОИК - Шумен днес
Три жалби са постъпили в ОИК - Шумен днес / netinfo

Три жалби са внесени днес в Общинска избирателна комисия Шумен. Две от тях са от ПП ГЕРБ. Първата е за отказ за участие на кандидата за кмет Веселин Златев в предизборно студио на телевизия Шумен, а втората е за закупуване на гласове в полза на кандидат за кмет. Това потвърдиха за Дарик от Общинската избирателна комисия. Третата постъпила жалба е от партия Атака, която изисква ръчно преброяване на бюлетините от първи тур на изборите в секции № 56 и 57. В тях е имало най-голям брой невалидни бюлетини, уточниха от ОИК.

По първата жалба съгласно условията на Телевизия Шумен в споразумението й т. 3 е отразено времето, мястото и сумата, която следва да се заплати за участие в предизборно студио. ПП ГЕРБ е заявила участието си в тазвечерното предизборно студио вчера в 19,30ч. в ефира на Телевизия Шумен, където водещият на предаването и кандидатът за кмет Веселин Златев са направили изричната уговорка за продължаване на разговора, за което партията има издадена фактура за заплатена сума с уточнено участие на 2.11. 2007г. в 19,30ч. Днес става ясно, че водещият на предаването е заявил на ПП ГЕРБ, че това предизборно студио се отменя и може да се проведе чак след 22ч. В заявеното и платено от ПП ГЕРБ време – 19,30ч. се предвижда участие на кандидата за кмет на БСП Красимир Костов, след което ще се излъчва предизборен концерт на БСП. В същото време в споразумението на ТВ Шумен липсва оферта за излъчване на предизборни концерти като форма на предизборно участие.

Втората жалба на ПП ГЕРБ е по сигнал на симпатизанти за закупуване на гласове за определен кандидат за кмет като лицата даващи суми и участващи в закупуването са засечени в град Шумен, до мостчето на кръстовището на ул.”Ген. Скобелев” и ул. “Марица”, уточниха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Очаква се комисията да излезе с решение по трите сигнала до края на деня.