Теодосий Спасов с концерт в Шумен
Теодосий Спасов с концерт в Шумен / senzacia.net

„Кавалджията на света" Теодосий Спасов и неговият „Фолк Квинтет" ще свирят на сцената на НЧ "Добри Войников" в Шумен на 3 юни. Концертът започва в 19:00 часа, а билетите са на цена от 8 лева.

Квинтетът е в състав Теодосий Спасов (кавал, вокал), Пейо Пеев (гъдулка), Иван Георгиев (гайда), Генадий Рашков (тъпан) и Петър Миланов (китара, тамбура).

Теодосий Спасов (кавал, вокал) е музикант с огромен кръг почитатели по цял свят. Стилът му е уникална комбинация от фолклор и джаз. Оригиналните му идеи събират музиканти от различни жанрове. Той беше първият, който започна да свири джаз на кавал, а смесването на народната музика с елементи на джаз и класика са в основата на почти всичките му авторски пиеси. Не случайно за него казват: „Спасов създава нов музикален жанр."

Пейо Пеев (гъдулка) прави първите си професионални стъпки с ансамбъл „Филип Кутев". Солист е на оркестъра за народна музика на БНР. Двукратен носител на престижната награда „Златна гъдулка" на името на големия гъдулар Янко Петров (1996 г. и 1997 г.). Участвал е в световно турне с „Мистерията на българските гласове" в Хонконг (1997) и е един от създателите на формация „Академика" (1998). Активно концертиращ, той участва в съвместни проекти с виртуозите Иво Папазов, Петър Ралчев, Стоян Янкулов.

Иван Георгиев (гайда) е завършил „Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство", Пловдив. В момента работи към факултета на Академията и редовно концертира с Националния оркестър. Участвал е в турнета с „Мистерията на българските гласове" и е акомпанирал на прочутия квартет „Славей". Редовно участва в международни фестивали за гайда.

Генадий Рашков (тъпан) е роден в българското село Суворово в Бесарабия. В продължение на четири години свири в българския ансамбъл към Молдовския филхармоничен оркестър в град Taraclia. От 2004 г. Генадий е част от ансамбъл "Филип Кутев", с които изнася концерти в „Роял Албърт Хол", Лондон, „Експо 2005", Япония, а също има и многобройни участия по време на официалните посещения на българския президент и министър-председател в чужбина.

Петър Миланов (китара, тамбура) започва да свири на шест годишна възраст. Завършва музикалното училище в Широка Лъка със специалност тамбура и пиано. Обича да експериментира и смесва различни музикални техники. Прави записи и свири на китара, бас, бузуки. В момента работи и концертира с ансамбъл „Филип Кутев".

Билетите вече се продават на касата на читалището. Заявки могат да бъдат направени на телефон 054/87 69 80.