Таксиджии протестират заради повишаване на таксата за ефир
Таксиджии протестират заради повишаване на таксата за ефир / netinfo

Около 60 таксиметрови шофьори протестираха днес в Шумен срещу увеличение на месечната такса за използване на ефира, на една от превозваческите фирми в града. Увеличение на месечната тарифа за ефир с 10 лв. - от 90 на 100 лв. скара таксиметровите шофьори и Живко Георгиев - собственик на ефирната честота. Според тексиджиите новата цена е непосилна за тях. Протестиращите се оплакаха и, че срещу заплатените суми за ефир не получават нито касови бележки - нито фактури. 

"Срещу този ефир някой от тези превозвачи не ти издават никакъв документ. Вземат ти 90 лв. на кола и това е - Къде отива тези пари?", коментираха някои от таксиджиите. За непокорните шофьори днес нямаше и поръчки по ефира, като на въпросите им „Има ли поръчки?" диспечерите отговаряха, че за тези, които отказват да платят по-високата такса поръчки няма.

Таксиджии протестират заради повишаване на таксата за ефир
netinfo

Според таксиджиите реалната стойност на ефирната такса не трябва да е над 70 лв. Живко Георгиев, превозвач и собственик на ефирната мрежа отсече, че увеличението на месечната ефирната такса на 100 лв. е необходимо и ще стане факт. По думите му, издават се и финансови документи срещу платена месечна такса.

„Разбира се, че ще повиша таксата, това е натиск, те в момента искат по този начин, ако мога да не им вдигна ефира, но нямам никакво основание да не го направя, след като те вдигнаха тарифите", допълни той, добавяйки още, че води съдебни дела срещу някои от неизрядните шофьори. За сега таксиджиите не планират масови протести, но заявяват, че няма да плащат по-високите цени за месечна такса за ефир.