Съживиха коледните обичаи в Търговище
Съживиха коледните обичаи в Търговище / Диляна Стойчева
Над 150 деца се включиха в Петия детски преглед за майсторско изпълнение на коледарски и сурвакарски благословии, наричания, обичаи и народни песни, организиран от Центъра за работа с деца в Търговище. Индивидуалните изпълнители бяха 24, а колективните 8.

Целта на тази инициатива бе да възроди и съхрани най-хубавите български традиции и в същото време да представи обичаи на други етноси от региона, свързани с новогодишните празници.Така един след друг на сцената излизаха момичета и момчета, представящи Коледа и ромския обичай Банго Васил.

Най-малки бяха представителите от ОДЗ “Пчелица”, най-забавни – представителите на Детската група за ромски фолклор от с.Вардун, които се класираха на второ място сред колективните изпълнители. Трети станаха Детската група за народен фолклор от с.Вардун и Фолклорната група от ІІ ОУ. Първото място спечели Фолклорна група “Джумалийче” от ІІ СОУ. Като индивидуални изпълнители най-много точки събраха Теодосия Стоянова, Байрамли Байрамлиев и Мария Мирославова. Всички участници получиха награди.

Победителите, заели първите места, ще коледуват на общинските съветници в понеделник.