Създават общински фонд за финансово подпомагане на НПО-та в Шумен
Създават общински фонд за финансово подпомагане на НПО-та в Шумен / netinfo

Създаването на Общински фонд за финансово подпомагане на неправителствените организации в област Шумен ще бъде първата тема, която новосъздаденият Обществен форум на неправителствените организации в региона ще обсъди на следващото си заседание.

До това решение се стигна на днешната работна среща на областния управител на Шумен Донка Иванова, обществения посредник Иван Капралов и неправителствени организации в областта, сред които Института по социални дейности и практики, велоклуб „Илчов баир", Областния съвет на Българския червен кръст, Организация на българските скаути, Ловно-рибарско дружество „Сокол-Шумен" и Североизточната българско-турска търговско-индустриална камара.

На срещата беше приет проект за споразумение за партньорство между страните. Обсъдени бяха и правила за администриране дейността на създадения според споразумението обществен форум, както и програмна рамка за дейността му.

Целта на създаването на форума е да се насърчи и утвърди гражданското участие при формиране, изпълнение и контрол на обществените политики за развитие на региона.

Учредена беше и награда за „Гражданска доблест". Тя няма финансово изражение и цели да се отличат практики или постъпки в полза на обществото, проявени от физически лица или неправителствени организации.

Общественият форум се свиква от областния управител поне два пъти в годината или при възникнали неотложни въпроси.