Създават консултативен съвет по култура в Шумен
Създават консултативен съвет по култура в Шумен / netinfo

Kонсултативен съвет по култура ще бъде създаден в Шумен до средата на месец януари. Това стана ясно по време на днешното заседание на Комисията по култура, което беше изнесено в Драматично-куклен театър „Васил Друмев"-Шумен. По думите на заместник-кмета по култура Найден Косев ролята му ще бъде да обединява всички концепции, за да се оформи една окончателна експертна концепция. Той обясни, че първото им заседание ще бъде свързано с културния афиш на общината за предстоящата година, за да може оттам нататък бюджетът да се разпредели по конкретни дейности.

„Един анализ на предходните години дава основание на специалистите да посочат, че има залитане в посока на количествените измерения по отношение на културните продукти, които се предлагат в общината", коментира той, давайки пример и с коледно-новогодишните събития, които тази година надхвърлят 160. Косев допълни, че според него усилията им трябва да бъдат съсредоточени и в това да възпитават най-малката публика, за да могат да разчитат на нея в бъдеще.

Проф. Добрин Добрев подкрепи идеята, отчитайки факта, че приемствеността е наистина от голяма важност. Той коментира, че трябва да се търсят нови решения, като свръхпроизводството на културни събития се редуцира за сметка на нови синтетични форми от различни видове изкуства. Той предложи още предлагането да се ориентира към специфичните вкусове на шуменци. „Трябва да се създаде добра градска среда. Произведените на пленери неща например могат да се позиционират на определени места по пример на практиката в Залцбург", коментира той.

Участие в пресконференцията взеха и директорът на театъра Илия Раев и зам.-директорът Дияна Христова. Те представиха постиженията и моментното състояние на театъра и изразиха желанието си за тясно сътрудничество с общината по проблемите на културата в града.

По време днешното заседание на Комисията по култура бяха представени и няколко постъпили докладни. Две от тях са на Иван Бъчваров, като първата касае демонтиране на паметника на ген. Владимир Заимов, а втора е свързана с идеята подпоручик Петьо Петров да бъде обявен за почетен гражданин на Шумен. Представена беше и докладна от Нина Бояджиева за финансиране на Духовия оркестър.

Владислав Григоров предложи да се определят няколко места в града, където да се обявяват предстоящите културни събития. Той даде идея и за създаването на Единен билетен център по подобие на тези в други български градове.

Доц. Младенов пък представи идеята си за трансформация на биеналето по скулптура „Мадарски конник" чрез въвеждане на нов модул в международен форум за съвременна скулптура.