Съветниците решават да се тегли ли кредит за Лъчетерапията, сесията ще е на 26 септември
Съветниците решават да се тегли ли кредит за Лъчетерапията, сесията ще е на 26 септември / netinfo

Предложението да бъде изтеглен заем от фонд ФЛАГ в размер на 2 250 000 лв. ще разглеждат на септемврийската сесия общинските съветници в Шумен. Тя ще се проведе на 26 септември, стана ясно по време на днешния Консултативен съвет. Средствата ще бъдат използвани за реализацията на проект "Създаване на високотехнологичен лъчетерапевтичен център в гр. Шумен". По проекта, който е на стойност над 6 млн. лв. онко центърът ще бъде оборудван с високотехнологична апаратура.

Срокът за изплащане на кредита ще е 11 месеца, а месечната лихва - 9 649 лв. „Общо около 30 000 лв. ще платим за цялата сума", заяви по време на Консултативния съвет зам.-кметът по стопанските въпроси Митко Киров. Предвижда се краткосрочният общински дълг да бъде обезпечен чрез плащанията от Управляващия орган съгласно Договор за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие". Припомням, че въпросът беше подложен на обществено обсъждане в средата на месец август. Крайното решение обаче трябва да вземат общинските съветници.

В дневния ред на септемврийското заседание на Общински съвет-Шумен за пореден път ще бъде обсъждан и въпросът с план -сметката за сметопочистване и сметоизвозване за настоящата година. Въпросът не намери решение на няколко поредни заседания на местните парламентаристи. Фирмата-концесионер „Титан БКС" иска разходите в план-сметката за дейностите, които тя извършва да бъдат завишени с 230 000 лв. Мотивите са по-високата минимална работна заплата и увеличените цени на горивата.

Общо 60 докладни записки ще разглеждат на предстоящото заседание съветниците в Шумен. Сред тях са още промяна в конкурсните условия за избор на управители на Комплексния онкологичен център и ДКЦ I, продажба на общински земи и др.