Със завещание от Америка обновиха училището във Водица
Със завещание от Америка обновиха училището във Водица / http://scools.rio-targovishte.com

По-различен 15 септември готвят във Водица,  Поповско. Хората в селото от дни от уста на уста прехвърлят името на американката Хелън Л. Ринкър Ашли.

Тя е родена през 1916 г., живее в град Скотсдейл, щата Аризона. Американката почива през 2009 г и оставя интересно завещание. Близки и роднини започват да търсят къде е България, Попово, че и село Водица. Г-жа Ашли собственоръчно е написала, че желае след смъртта й собствеността й да бъде продадена и да бъде основан фонд на нейно име. Изричното желание на покойницата било 75% от наследството й да бъде дарено за благополучието на село Водица и околностите му. Предполага се, че причината г-жа Ашли да избере именно Водица е, че тя има родствена връзка там от края на 19 век.

Част от полученото дарение в размер на 800 000 щатски долара вече са вложени. Подменена е дограмата на основното училище „Отец Паисий" в селото и така то ще посрещне деветдесетте си ученика в нова премяна. В школото учат деца и от селата Цар Асен, Осиково и Ковачевец.

Завещанието на г-жа Ашли се изпълнява от фондация „Помощ за благотворителността в България", която е българският партньор на КАФ Америка. От тях научихме още, че подмяната на дограмата е само първата инвестиция от дарението. Предстои закупуването на книги за библиотеката в читалището, други дребни ремонти. „Голямата ни задача е създаване на заетост чрез социални предприятия", каза от името на фондацията Камелия Станчева.