„Световният пробег на хармонията ще мине през Шумен
„Световният пробег на хармонията ще мине през Шумен / targovishte.bg

"Световният пробег на хармонията" ще мине през Шумен. На 15 юли 25-те участници от Австрия, Германия, Италия, Русия, Хърватска, Сърбия, Люксембург, Литва, Словакия и България ще преминат през града ни. Те ще бъдат официално посрещнати в 17.00 часа на Шуменското плато пред Комплекс „Създатели на българската държава".

"Световният пробег на хармонията" преминава тази година през България в периода от 14 до 24 юли, като ще пристигне от Румъния и ще премине по маршрут - Дуранкулак, Каварна, Балчик, Варна, Девня, Нови пазар, Плиска, Каспичан, Шумен, Велики Преслав, Търговище, Омуртаг, Котел, Сливен, Нова Загора, Стара Загора, Чирпан, Пловдив, Пазарджик, Пещера, Батак, Велинград, Костенец, Самоков, София, Перник, Дупница, Благоевград, Сандански и ще продължи в Македония. Началото беше поставено в Португалия и ще завърши през м.октомври в Австрия.

Пробегът на хармонията е гражданска доброволческа инициатива от международен мащаб за развиване на приятелство и преодоляване на етнически, религиозни и културни бариери чрез спорта. Като символ на стремежа към хармония, бегачите носят горящ факел, който предават от ръка на ръка през повече от 100 държави от цялото земно кълбо. В градовете по маршрута към тях се присъединяват множество граждани, вдъхновени от идеала за постигане на един хармоничен свят. Посещават се училища, организират се музикални изяви, а представители на местните власти поемат щафетата на факела, като изказват своето пожелание - послание към тези, които ще го поемат след тях.

Световният пробег на хармонията е основан през 1987 година. Тази година той чества своята 25-годишнина. Организира се от „Шри Чинмой маратон тим", който всяка година спонсорира над 500 спортни мероприятия в цял свят.