Светлин Танчев: Липсва прозрачност при усвояването на еврофондовете
Светлин Танчев: Липсва прозрачност при усвояването на еврофондовете / netinfo
ГЕРБ: Липсва прозрачност при усвояването на еврофондовете
20771
ГЕРБ: Липсва прозрачност при усвояването на еврофондовете
  • ГЕРБ: Липсва прозрачност при усвояването на еврофондовете

Липсата на прозрачност, при кандидатстването и одобрението на проекти, е един от основните проблеми в усвояването на средства от Европейския съюз, това заяви, в интервю за Дарик, Светлин Танчев, който е член на експертната комисия на ПП ГЕРБ за еврофондовете. Той участва в среща-дискусия с граждани на Шумен, на която бяха представени секторните политики на ГЕРБ в областите на земеделието, водите, екология и еврофондовете. Срещата се състоя в сградата на местната Търговско промишлена палата.

Светлин Танчев уточни, че друг проблем в тази сфера е недостатъчното усвояване на средствата от ЕС и липсата на доверие на евроинституциите в българското правителство. Проблемът с усвояването на еврофондовете не е в липсата на административен капацитет, а в това, че решенията се вземат от хора, близко по правителството, а не от самото правителство, каза още Светлин Танчев.

По време на срещата стана ясно, че ПП ГЕРБ предлага и ще реализира конкретни антикризисни мерки в областта на земеделието. Някои от тях са: създаване на Гаранционен фонд в полза на пазарно ориентираните земеделски производители, нов механизъм за отпускане на държавни помощи и оземляване на животновъдите.

От ГЕРБ ще работят и за интегриране на екологията във всички звена на икономиката. Един от приоритетите в тази сфера е въвеждането на екологично образование от ранна детска възраст. Интегрираното управление на водните ресурси и подобряване на законодателството в тази област също е сред приоритетите на ПП ГЕРБ.

Подробности за това какви мерки ще вземат от партията за подобряване на усвояването на еврофондовете чуйте от интервюто със Светлин Танчев в прикачения файл.

http://gerb.bg