Стоянка Мутафова: Театърът за мен е всичко
Стоянка Мутафова: Театърът за мен е всичко / снимки: Дарик-Шумен

„Театърът за мен е всичко, там е истината, там се раждат нещата, там усещаш дъха на публиката", това заяви Стоянка Мутафова в Шумен. След прекарано кратко боледуване, голямата българска актриса се завърна на сцената, като за пореден път представи в града хитовия спектакъл „Госпожа Стихийно Бедствие". По думите й, една от причините спектакълът да продължи да жъне успехи на сцената е това, че тя винаги импровизира. „Импровизацията не е само да смениш думите, а вътрешна импровизация правя много често, просто променям моментите, не знам харесва се на публиката и има успех", коментира тя успеха на „Госпожа Стихийно Бедствие" - спектакъл с над 800 представления.

След края на представление актрисата разказа, че обича да си почива докато слуша детски приказки, като сред любимите й са тези на Ханс Кристиян Андерсен. „Сега заспивам с детски приказки, ама подбирам хубави детски приказки, които всъщност преоткривам и виждам колко философия и колко истина и колко красота има в тях и започнах да ги ценя и да ги обичам много", разказва Стоянка Мутафова.

След дълги години на сцената тя твърди, че професията й е трудна и отговорна. „В нашата професия не се иска толкова много труд, колкото талант и находчивост, да ти дойде на време в главата, какво да правиш, не ти ли дойде, колкото и да повтаряш едно и също нищо не става и понеже аз съм малко мързелива ми е добре дошла тази професия", казва с усмивка голямата актриса.

Мутафова заяви, че предпочита ролите в театъра пред тези в телевизията, защото на голяматa сцена се създава пряк контакт с публиката.