Стартира традиционната полицейска акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!
Стартира традиционната полицейска акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя! / netinfo

Традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!" ще се проведе за поредна година. Целта на планираните действия е ограничаване на причините и условията за настъпване на пътно-транспортни произшествия с подрастващи по време на летните месеци.

В рамките на акцията, в периода 10 - 30 юни, ще се проведат специализирани полицейски операции в дните, в които ще има ученически празненства за официалното закриване на учебната година за прогимназиалния и гимназиален курс. В районите на училищата ще се осигури засилено полицейско присъствия, в превантивната работа ще се включват и сили на общинска полиция.

През месеците юли и август полицейските операции ще са насочени към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца, и контрол над използването на детски обезопасителни системи и обезопасителни колани. При установяване на велосипедисти, които управляват автомобили по тротоари или пешеходни пътеки, ще се прилага Законът за движението по пътищата.

Съвместно с представители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация", регионалните структури на инспекторатите по образованието и училищните ръководства, ще се осъществяват действия за обезпечаване на сигурността на децата, които ще участват в организирани екскурзии до края на учебната година и през летните месеци. Ще се извършват инструктажи на водачите и проверки за недопускане управлението на автобуси под въздействие на алкохол и/или наркотични вещества; ще се осъществяват проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите. При установяване на нарушения незабавно ще се предприемат съответните законови мерки.

При извършения анализ на настъпилите произшествия през изминали периоди е констатирана и тенденция собственици да предоставят на непълнолетни и малолетни своите мотопеди, автомобили, трактори или други МПС. Затова през настоящия период пътните полицаи стриктно ще следят и проверяват за подобни нарушения, особено в малките населени места и ще налагат санкции. Законът за движението по пътищата ще се прилага и спрямо неправоспособните непълнолетни, навършили 16 години, установени да управляват МПС. В случаите, при които мерките не са постигнали възпитателния ефект и непълнолетният нарушител повторно бива установен да управлява МПС, ще се издава и връчва наказателно постановление с цел недопускане на пътни инциденти по вина на деца- водачи.

При извършваните проверки полицейските служители с правомощия за контрол на пътното движение ще следят и за използването на обезопасителни колани от водачи и пътници на всички места в автомобила, както и за обезопасителни системи (столчета, седалки) при превозване на деца.