Стартира съборът на богомилите в Шумен
Стартира съборът на богомилите в Шумен / netinfo

Стартира Международния културно-духовен събор на богомилите в Шумен. Началото на форума, който е на тема „Богомилството и приносът му за духовното развитие", не дадено в заседателната зала на шуменския исторически музей. Съборът ще продължи до неделя - 10 април. Сред участниците има богомили от Италия, Франция, Румъния, Босна и Херцеговина.

В първият ден от събора, лекция на тема „Преславска Книжовна школа": „Скритите послания на знаците в богомилските стечки" изнесе проф. Добрин Добрев. По-късно участниците ще посетят Томбул джамия, където ще разгледат символите свързани с богомилското-алианско-дервишко значение на учението.

Стартира съборът на богомилите в Шумен
netinfo

Участниците в събора заявиха, че те лично нямат конфликт с православната църква, след като в началото на седмицата Варненски и Великопреславски митрополит Йоан ги заклейми. „Това е учение, а не секта, то следва много по-точно заветите на Исус от колкото самата църква го прави и за това се откроява", заяви Христо Буковски, един от лекторите на събора. По думите му богомилите нямат нужда от посредничество, за да общуват с Бога.

„Ние не нападаме църквата, църквата ни напада, защото в богомилството тя се явява излишен посредник между човека и Бога", каза още Буковски. Той отправи призив към тези, които наричат богомилите да четат повече.