Стартира Европейска седмица за предпазване от рак на маточната шийка
Стартира Европейска седмица за предпазване от рак на маточната шийка / netinfo
"Европейска седмица за предпазване от рак на маточната шийка" /РМШ/ ще се проведе от 20-ти до 26-ти януари. У нас тя ще протече под патронажа на председателя на Народното събрания Георги Пирински. Тази кампания е инициатива на ЕССА – Европейската комисия за борба с Рака на маточната шийка. Основната цел е да се повиши информираността на обществото, здравните специалисти и обществено – здравните институции за РМШ и за ползата от организирани скринингови програми.

Всяка година в Европа над 50 000 жени заболяват и 25 000 умират от рак на маточната шийка. Най – голяма част от случаите са във възрастта, в която жените активно работят и се грижат за своето семейство. Изгубените години живот в резултат на РМШ са много повече, отколкото при други злокачествени заболявания, които се развиват в по – късна възраст.

България е сред страните с най – висока заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка. Всеки ден в България три жени заболяват и една умира от РМШ.

Днес по – голяма част от случаите могат да бъдат предотвратени. Съществуват диагностични тестове, които идентифицират ранните форми на предрак; методите за третиране на тези форми са ефективни и достъпни. В страните, които провеждат организирани скринингови програми се наблюдава драстично намаление на случаите с РМШ. Въвеждането на ваксини срещу заболяването дава надежди за неговото тотално елиминиране в Европа.

"Европейска седмица за предпазване от рак на маточната шийка" в България се организира от Българска асоциация по онкогинекология, Българския национален раков регистър и основните производители на ваксини срещу човешкия папилома вирус. Председател на организационния комитет е д-р Н. Сахлим, заместник – председател на парламентарната Комисия по здравеопазване. Седмицата ще бъде открита в Народното събрание. Предвидени са пресконференции с експерти и журналисти, дискусионна кръгла маса и множество други изяви.