Станишев: Коледните пенсии ще бъдат най-високите досега
Станишев: Коледните пенсии ще бъдат най-високите досега / Диляна Стойчева
Планираме значителна част от бюджетния излишък, който трябва да съхраним по закон, да отиде в Сребърния фонд, каза днес пред пенсионери в Търговище премиерът Сергей Станишев. По думите му държавата трябва да има цялостна и целенасочена политика към възрастните хора. Станишев допълни, че тази есен ще бъде дадена възможност на самотни хора и хора с увреждания от домовете да отидат на почивка, а догодина на повече пенсионери, чрез системата за профилактика, рехабилитация и отдих.

Сергей Станишев съобщи още, че от 1 октомври ще има преизчисление на пенсиите и ще бъде премахната „ножицата” между старите и новите пенсии. Ще влезе в сила и пакет енергийни помощи, който ще е с 60% по –висок от миналата година и ще бъдат раздадени и еднократни помощи за отоплителния сезон. Коледните пенсии ще бъдат най-високите досега, каза още премиера и допълни, че в момента се правят изчисления.

Сергей Станишев подчерта, че провежда среща с пенсионерите именно в Търговище, защото тази община е пример за целенасочена политика в подкрепа на възрастните хора. 900 души от Търговище почиваха на общинската база в Балчик през последните 2 години. Съхранени са 21 пенсионерски клуба, даващи възможност за общуване и културни дейности.

По –рано днес министър-председателят посети и дневните центрове за възрастни хора и за хора с увреждания в Търговище, които са изцяло реконструирани със средства от Социалноинвестиционния фонд към Министерството на труда и социалната политика и общината