Среща по проблемите на децентрализираното почистване на отпадни води
Среща по проблемите на децентрализираното почистване на отпадни води / Борислав Курдов

Информационна среща с практическа насоченост организира днес в Търговище областният управител Светлин Бонев. Темата бе за деценетрализирано пречистване на отпадни води. На срещата присъства Инго Тьовс, който е представител на немска фирма, оторизирана за поставянето на подобни съоръжения в региона. Според него, децентрализираното пречистване на отпадни води е икономически изгоден вариант за селските райони, докато в големите градове са за предпочитане канализационните системи и пречиствателни станции. Една такава система би довела до близо 50 на сто по-малко разходи, каза още гостът.

Община Попово вече закупи три локални съоръжения за пречистване и обработка на отпадни води, чиято обща стойност е 30 000 лева. Те ще бъдат монтирани в детските градини в селата Светлен и Зараево, а третата ще се ползва за пречиствателната станция за отпадни води в Кардам.
По време на срещата днес експерти от Министерството на труда и социалната политика и на Министерството на околната среда и водите представиха допълнителна информация за финансирането на подобни проекти.