Среща на областния управител по проблемите на сигурността и опазване на обществения ред в Шуменско
Среща на областния управител по проблемите на сигурността и опазване на обществения ред в Шуменско / netinfo

Областният управител Донка Иванова проведе работна среща с кметовете на общините от региона и с ръководители на държавни структури, на която по инициатива на директора на териториалната дирекция на ДАНС-Шумен Калин Кръстев, бяха обсъдени въпроси, свързани със сигурността и опазване на обществения ред в региона.

Директорът на териториалната дирекция на ДАНС-Шумен Калин Кръстев подчерта, че срещата се инициира с цел превенция по отношение осигуряване на стабилността в региона и запазване на етническия мир, стабилитет и интегритет. Към настоящия момент няма данни за наличие на междуетническо напрежение и предпоставки за възможни потенциални конфликти на етническа основа, които да доведат до нарушаване на съществуващия етнически мир и толерантност в региона, като степента на заплаха за сигурността на гражданите се оценява като ниска, каза Калин Кръстев и допълни, че с Областната дирекция на МВР и ръководствата на общините дирекцията работи в тясна координация и взаимодействие. Като предпоставки за възможни конфликти на социална основа той посочи безработицата, която при ромите достига до 80%, липсата на стабилни доходи и образование, жилищните проблеми, здравното състояние и битовите условия, при които се наблюдава влошаване.

От друга страна директорът на териториалната дирекция на ДАНС-Шумен Калин Кръстев посочи, че през последните години в страната са налице прояви на ксенофобия, етническа нетолерантност и омраза, верска нетърпимост, екстремистки и радикални нагласи сред ненавършили пълнолетие лица. Проявите на радикализъм и неонацизъм са относително нови и не добре познати на обществеността, както и на компетентните органи, ангажирани с детската и младежка проблематика, подчерта Калин Кръстев. Наблюдава се активиране на крайно десните и неонацистките организации по отношение на различни етнически групи в страната.

В заключение, Калин Кръстев посочи, че в област Шумен няма изградени силни структури на крайно десни групи и организации. Не е засечена активност на структурите, изповядващи крайна, включително ксенофобска идеология. Липсват данни за организации, които проповядват или подбуждат към национална вражда или към расова дискриминация. Възможностите за проявление на рисковете за националната сигурност са свързани с протичащите процеси на капсулиране и изолация на обособените общности, което е заплаха за единството на нацията.

От своя страна кметовете информираха, че в общините няма сигнали за нарушения и обстановката е спокойна. Работи се и се реализират редица проекти и програми, насочени към осигуряване на заетост и подобряване на социално-битовите условия на представителите на ромския етнос.