Средната заплата в Шумен = 12 якета
Средната заплата в Шумен = 12 якета / Дарик Шумен, Юлия Христова

12 детски якета с подплата, 14 детски анцунга или двадесетина чифта детски, нефирмени маратонки може да купи шуменецът със средната си заплата от около 500 лв. в момента. Това съотношение е приблизително идентично със същия период на м.г., когато чистото възнаграждение в обществения сектор е било с 19 лева по-ниско - съобщи Атанасула Настева, директор на Териориалното статистическо бюро в Шумен.

През последната година детските спортни комплекти поскъпват с малко над 12%, а детските гуменки с над 9 на сто. Запазва се средната цена, на която се търгуват ученическите ранички от промазан плат (12.50 лева).  Непроменена е и стойността на обикновените тетрадки, блокчета за рисуване, а също и на нефирмените дънки. Цените на тетрадките от 40 листа варират между 23 и за 36 стотинки.

Курс по чужд език, както и през 2009г., струва по 2.80 лв. на учебен час. Няма промяна и в месечната такса за детска градина, която заплащат родителите на бъдещите ученици. Запазват цените си и някои от любимите  детски лакомства, като кроасан с шоколад, баничка със сирене, вафла с шоколадова глазура.