Средната възраст на загиналите в катастрофи е 26 г.
Средната възраст на загиналите в катастрофи е 26 г. / netinfo
Общо 269 катастрофи са станали на територията на Шуменска област през първите 2 месеца на 2008 г. - това сочи анализ на ОДП-Шумен. От тях 249 са леки и само с материални щети, а тежките пътни инциденти с пострадали хора са 20. Загиналите са 5, а ранените са 29. В сравнение със същия период на 2007 г. се отбелязва увеличение на общия брой на тежките катастрофи с 3 и на ранените с 12. Броят на загиналите се запазва, увеличние има при леките инциденти с 68.

През месец февруари тази година броят на тежките катастфофи е увеличен с 2 бр., на убитите с трима, а на ранените с 11, в сравнение със същия период на миналата година. Най-тревожен е фактът, че средната възраст на загиналите е 26 г., 4-рима от тях са на възраст под 25 г. През посочения период е загинало 1 момче на 3-годишна възраст.

Най-тежки са последиците при катастрофи от вида ”Блъскане в дърво или предмет и преобръщане на МПС извън пътното платно”. В резултат на такива инциденти са загинали 2-ма души.

Най-много смъртни случии /4/ са регистриртани при катастрофи, станали на пътища от републиканската пътна мрежа. На първокласни пътища са убити двама души, на третокласни – един, а на автомагистрала също един. В град Шумен при катастрофи е загинал 1 и са ранени 8 граждани.

С най-влошени показатели е обстановката по безопасността на движението на територията на РПУ-Шумен. Там са регистиррани 90% от тежките инциденти. Относителният дял на загиналите е 80%, а на ранените - 96%. На териториите, обслужвани от РПУ- Велики Преслав и Каолиново няма загинали граждани.

През първите два месеца на 2008 г. най-голям брой ПТП-та са станали по следните улици в град Шумен: бул „Симеон Велики” – 36 бр. и 1 ранен, бул. „Велики Преслав” – 17 и 6 ранени, бул. „Мадара” – 9 бр., с 1 убит и 1 ранен и ул. „Съединение” – 6 бр, без пострадали.

Най-често катастрофи са възниквали заради неправилни маневри и несъобразена скорост. През януари и февруари се е увеличил броят на неправоспособните водачи, сочи анализът, те са 175, което е с 44% повече спрямо м.г.