Според ВАС Йовчо Николов правомерно е заемал временно кметския пост
Според ВАС Йовчо Николов правомерно е заемал временно кметския пост / netinfo
Приключи съдебната сага между двамата бивши временно изпълняващи длъжността кмет на община Шумен – инж. Сотир Сотиров и Йовчо Николов.

Според решение на Върховния административен съд от края на месец февруари заповедта, с която бившият кмет Веселин Златев е възложил на Сотир Сотиров да го замества до полагане на клетва на новоизбрания кмет е в противоречие със чл. 42 ал.6 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Там се казва, че когато кмет на община, кмет на район или кмет на кметство са регистрирани като кандидати за местни избори, в 7-дневен срок преди края на мандата общинския съвет избира временно изпълняващ длъжността кмет на общината за срок до полагане на клетва от новоизбрания градоначалник. „От това следва, че извън кръга на провомощията на кмета е било да назначава свой заместник”- се посочва в решението на ВАС. Припомням, че инж. Сотир Сотиров обжалваше решението на Административния съд в Шумен, с което се потвърждава заповедта за назначаване на Йовчо Николов.

В определението на ВАС се казва, че оставя в сила решението на шуменските магистрати, според което Николов правомерно е заемал временно кметския пост.