Спира подаването на газ в Шумен
Спира подаването на газ в Шумен / netinfo

Във връзка с изпратеното писмо на "Булгартрансгаз" до ЧТК за прекратяване доставките на газ за Шумен общинското ръководство създава организация за преминаване на алтернативни горива – ток, газьол и нафта.

От разговорите на зам.-кмета Иван Йонков с ЧТК стана ясно, че в момента в тръбите тече газ с остатъчно налягане 3 атмосфери. При падане на налягането под 2,5 атмосфери всички междинни уреди ще изключат. Това се очаква да стане тази вечер или утре, ако не бъдат изключени основни потребители на газ.

Във връзка с възникналия проблем кметът Красимир Костов днес е в София, където ще има среща с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Междувременно общинското ръководство още от сутринта започна организация по оценката и подготовката за преминаване на алтернативни енергоизточници на училища, детски и социални заведения, болници и диспансери. В момента се извършва пълна оценка на възможностите на всяко заведение да премине на друг вид гориво или ток. Има притеснения за отоплението на училищата и детски заведения, които изцяло се захранват с газ и нямат друг източник. В случай на невъзможност да се премине към друг вид гориво, с разрешение на РИО, някои училища могат да излязат във ваканция. По предварителна информация детските градини и яслите могат да преминат на отопление с ток, в случай, че инсталациите издържат. Общината ще задели средства за закупуване на допълнителни електроуреди. Очакват се проблеми и за предприятията, чието производство е изцяло газифицирано.

Утре сутринта в 10 ч. в зала 363 на общината кметът Красимир Костов свиква спешно заседание на ръководители на учебни, социални и болнични заведения, които ще докладват конкретно какви мерки могат да предприемат, за да осигурят отоплението на сградите, в които се помещават и с какво общината може да подпомогне този процес. Ще присъстват и представители на доставчиците на енергоносители – ТЕЦ, ЧТК, Е.ОН и др.

Тъй като в близките часове се очаква масово преминаване на отопление чрез ток, общинската администрация приканва гражданите незабавно да пристъпят към максимално икономично използване на енергоносителите, основно на ел.енергията.