/ БГНЕС
Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност се провежда в Шуменско, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. 

Извършват се проверки по сигнали за пресичане на незаконна дейност и разкриване на престъпления. На много места в областта, изведени като уязвими, са изградени контролно-пропускателни пунктове. 

Спецоперация в Сливен: Хванаха 4-ма непълнолетни в нощни заведения

Извършват се проверки и на водачи на автомобили, като целта е да не се допускат неправоспособни, употребили алкохол и/или наркотични вещества.

Специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност се проведе на територията на Шуменска област на 27 януари, в хода на която бяха образувани 11 досъдебни и седем бързи производства. „Подобни операции ще се провеждат през цялата година. Идеята е да обезпечим сигурността на гражданите, да бъдат спокойни и да знаят, че живеят в една сигурна среда“, каза пред журналисти при провеждането на специализирана полицейска операция директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Георги Гендов.

„В резултат на засиления контрол и поредиците от специализирани полицейски операции се отчита намаление на престъпността през 2022 г. в Шуменска област в сравнение с предходната година. През миналата година са регистрирани 1796 престъпления, от които са разкрити 1092, или близо 61 процента. През 2021 г. регистрираните престъпления са били със 110 повече, като са разкрити около 52 процента от тях. Наблюдава се спад на взломните и домовите кражби, както и на кражбите от магазини“, каза още Гендов.