Спад в броя на безработните в Търговищка област
Спад в броя на безработните в Търговищка област / DarikNews.bg, архив
Спад в броя на безработните в Търговищка област
56950
Спад в броя на безработните в Търговищка област
  • Спад в броя на безработните в Търговищка област

С повече от 180 са намалели регистрираните безработни през август. Към края на миналия месец в трите бюра по труда, регистрираните безработни са 9 100. Техният брой намалява в сравнение с края на юли със 182 и с 98 спрямо същия период на миналата година. Като търсещи работа лица са регистрирани и 32 заети, 11 пенсионери и 2 учащи.

През август на работа са постъпили 297 регистрирани безработни от областта. Заетост е осигурена на 83 продължително безработни, както и на трима безработни с намалена трудоспособност от Търговищко. Това информира директорът на Бюрото по труда в Търговище Ивелин Димитров. Общо обявените през август свободни работни места от работодатели на територията на област Търговище са 337.

През месеца се наблюдава обичайното търсене на работна сила в бюрата по труда на първичния пазар, като заявените места са предимно от частния сектор. В зависимост от икономическите дейности най-много свободни работни места в бюрата по труда са заявени от преработващата промишленост, образованието, административните и спомагателните дейности, строителството, търговията, хотелиерството и ресторантьорството, селското стопанство и др.

По програми за заетост и по схеми на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) в област Търговище са заявени общо 92 работни места. А от октомври ще започне приемът на заявления по програма „Аз мога повече".