СОУ Сава Доброплодни реализира два проекта за близо 80 000 лв.
СОУ Сава Доброплодни реализира два проекта за близо 80 000 лв. / netinfo

Два проекта, на обща стойност близо 80 000 лева, е спечелило СОУ „Сава Доброплодни” и вече ги реализира. Проект” Заедно, живеем, учим и творим” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” на стойност 73 710 лв., се осъществява от 1 септември и ще продължи до края на 2009 г. Партньори на шуменското училище са ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – с. Царев брод и ОУ „Христо Ботев” – с. Златар, както и сдружение „Етнотолеранс” – Шумен. 48 учители и трима директори са включени в квалификационна дейност и реализацията на дейности с 1 556 ученици, от 8 до 12 клас.

По проекта са включени дейности в областта на творчеството, театрални представления, концерти и др., които ще се проведат на територията на общините Шумен и Велики Преслав. Основна цел на проекта е учениците да се запознаят с културата и историята на различните етноси, каза доц. Янка Тоцева, един от координаторите по проектите. Основните дейности са насочени към повишаване квалификацията на учители, работещи с ученици от малцинствата.

Проект „Училищен клуб „Интеркултурен диалог” на стойност 5 488 лв., се провежда от 1 ноември и ще продължи до 31 май 2009 г. Целта му е създаване на училищен клуб „Интеркултурен диалог” към СОУ „Сава Доброплодни” и реализиране на училищни и междуучилищни дискусии по проблеми, предположени от спецификата на региона, функциониране на училището като приемно по отношение на деца от етническите малцинства. В този проект участие ще вземат около 24 деца, които са подбрани след интервю. Предвижда се провеждането на публична училищна дискусия на 8 април – Международен ден на ромите и дебат, посветен на 9 май – Деня на Европа.