Снабдиха училищата в Търговище с още дизелово гориво
Снабдиха училищата в Търговище с още дизелово гориво / netinfo
До понеделник училищата са заредени с дизелово гориво, имаме готовност за нови доставки, ако природният газ не потече към България, каза на редовната си пресконференция днес кметът на община Търговище д-р Красимир Мирев.

1800 кубика на час е отпуснатият лимит на газта за града. Най-голямото натоварване е сутрин от 7.00 до 10.00ч., стана ясно на срещата.

Няма ученици, пуснати във ваканция в Търговище. Детските градини и яслите също работят. Проблемна се оказва отоплителната инсталация в Езиковата гимназия. Затова часовете на младежите са изместени следобед в крилото на ІV ОУ, което се намира в същата сграда в кв.”Запад 2”. Според ръководството на общината, ще бъде подготвен проект за енергийна ефективност за тези учебни заведения и ако не се намери скоро външно финансиране, ще бъде реализиран със собствени средства.

Както ви информирахме, учениците от професионалната гимназия по електротехника и строителство от понеделник учат втора смяна в съседната сграда на професионалната техническа гимназия “Симеон Велики”.

Според зам.-кмета Димитрина Петкова проблемни остават две ясли – І-ва и ІІІ-та, а също ІІ ОУ, спортното училище и две детски градини – ІV-та и ІХ-та, които имат само горелки за газ. Ако кризата продължи още дълго, общинска администрация има готовност да прехвърли децата и младежите в съседни заведения.

На предприятията с непрекъсваем цикъл се подава газ и работят, които можеха да преминат на друго гориво са го направили, допълни още кметът Мирев. Според него, обмисля се дали е подходящо да се монтират соларни системи на покривите на учебните заведения. Ще има и проверки доколко всяка сграда, за която отговаря Общината, може да натовари ел. инсталацията си, за да е ясно какви са възможностите и опасностите при подобни ситуации.