Скоро започва изграждане на биологично стъпало по програма ИСПА
Скоро започва изграждане на биологично стъпало по програма ИСПА / netinfo

В началото на 2008 година ще започне изграждането на “биологично стъпало” за пречиствателна странция за отпадни води по спечеления от община Шумен “Интегриран проект за управление на водния цикъл” по програма ИСПА. Това заяви днес инж.Сотир Сотиров. По думите му се очаква до края на тази година да завършат проектните работи.

Идейния проект за пречиствателната станция и биологчиното стъпало вече е готов и е представен на община Шумен. Той обаче е на английски език и предстои неговото превеждане за да бъде предоставен за разглеждане от Общинския съвет. Няма проблеми и с осигуряването на строителна площадка –увери инж. Сотиров.

Проектът по програма ИСПА е разделен на 3 части- проектиране и изграждане на биологично стъпало и пречиствателна станция, реконструкция на канализационната и водопроводната мрежа и рехабилитация на довеждащия магистрален водопровод - каза още Стоиров. Проектът трябва да бъде реализиран до 2010 година. Вече е приключила и процедурата по избор на проектант и изпълнител за изграждането на биологично стъпало, това е Юниланд-Сиконко. За да се започне работа обаче е необходима техника, машини и съоръжения, чиято доставка закъснява-каза инж.Сотиров.

Със заповед на кмета е създадено и звено за управление на проекта. То се състои от 7 души, които нямат разпоредителни, а контролни функции. От Министерството на околната среда и водите пък е назначено друго лице, което ще контролира създаденото звено за управление.

Спечеленият проект по програма ИСПА е на стойност над 30 000 000 евро.