Складовете за негодни пестициди са в добро състояние
Складовете за негодни пестициди са в добро състояние / netinfo
Складовете за негодни пестициди и ББ кубовете в Шуменска и Тръговищка област са в добро състояние. Това установиха експертите на РИОСВ - Шумен съвместно с Регионалните служби за растителна защита в двете области. Актуализирани са наличните количества и е обобщена информацията за преместването на препарати.

Комисията обходи общинските складове в Търговище, Попово, Антоново и Опака. Проверени са и ББ кубовете в Омуртаг и Опака. Установено е, че състоянието им е добро и не съществува риск от замърсяване на околната среда. 2 400 литра залежали течни пестициди от бившия Агрохимичен център в Попово са преместени за съхранение в общинския Централен склад. В Общинския склад на Търговище са постъпили 2500 кг от с.Кралево. Общото количество на съхранени препарати в Търговищка област е 142 тона в прахообразно състояние и 34 800 литра в течно.

Проверка е направена и в десетте общини на Шуменска област. В помещение в с.Тервел, община Хитрино са открити 1 тон пестициди, които са постъпили за съхранение в склад в Хитрино.

Предстои да бъде направен ремонт на помещение в бившия стопански двор на с.Памукчи, Община Нови Пазар. Там бяха намерени близо 3 тона залежали препарати, които не създават опасност от замърсяване.

В девет от общо десетте общини на Шуменска област има общо 108 ББ кубове. Състоянието им е добро, констатираха експертите. На територията на областта се съхраняват близо 70 тона залежали прахообразни препарати и 39 000 литра течни.