Скандал в Общинския съвет в Търговище, такса за предучилищни групи ще има
Скандал в Общинския съвет в Търговище, такса за предучилищни групи ще има / Борислав Курдов, архив
Скандал в Общинския съвет в Търговище, такса за предучилищни групи ще има
71367
Скандал в Общинския съвет в Търговище, такса за предучилищни групи ще има
  • Скандал в Общинския съвет в Търговище, такса за предучилищни групи ще има

Със скандал започна поредната сесия на Общинския съвет в Търговище днес. Една от точките в дневния ред касаеше таксата за посещение на предучилищни групи в Търговище. Ще припомним, че със свое решение Върховният административен съд през декември миналата година отмени събирането на такава такса. Въпреки това общинската администрация направи нова финансова обосновка и внесе докладна записка, с която поиска общинските съветници да одобрят такса от 1,40 на ден за посещение на дете в предучилищна група.
Съветниците от групата на местната коалиция „Обединени за Търговище" пък внесоха друга докладна, с която настояваха Общинския съвет да излезе с решение посещението на 5 и 6-годишните в детска градина да е безплатно, включително и безплатно хранене. Така се стигна до предложението на съветника от тази група Николай Даскалов тяхното предложение да бъде в отделна точка от дневния ред.
Предложението не бе прието и съветниците от Обединени за Търговище демонстративно напуснаха заседанието.
От името на общинската администрация предложението за таксата от 1,40 лева на ден за посещение на предучилищна група и мотивите за това решение направи зам. кметът Деян Дечев. По неговите думи, таксата, която ще се събира е само за стойността на продуктите за хранене. В таксата не са включени режийни разходи. Деян Дечев съобщи, че общо храноденът на децата в предучилищните групи ще бъде 2 лева. Родителите ще заплащат по 1,40 лева, 40 стотинки са делегирани по наредба на Министерския съвет, а 20 стотинки поема общинския бюджет. Според Дечев, така родителите могат да бъдат сигурни, че децата се хранят пълноценно и здравословно.
В крайна сметка с 19 гласа „За" общинските съветници приеха предложението на местната администрация. Седемте съветника от групата на ГЕРБ гласуваха против.