Шуменските съветници приеха Декларация за осъждане на геноцида над арменците
Шуменските съветници приеха Декларация за осъждане на геноцида над арменците / netinfo
С 19 гласа „за”, 12 „въздържал се” и 5 „против” шуменският общински съвет прие Декларация за осъждане на геноцида над арменците. По предложение на проф. Добрин Добрев от ГЕРБ в решението на общинския съвет бе записано, че се признава и осъжда геноцида над арменците в Османската империя, както и всички и други форми на насилие. Съветниците решиха още 24 април да бъде вписан като Ден за възпоменание на жертвите на геноцид в човешката история.

Докладната записка предизвика бурни дебати в сесийна зала. Вносителят й зам.-председателят на местния парламент и областен лидер на партия "Атака" Румен Русев заяви, че с внасянето на докладната за гласуване партия „Атака” не търси политически дивиденти. Думата поиска общинския съветник Сюлейман Бакиев от ДПС, който заяви, че това е проблем на национално ниво и той трябва да бъде разглеждан от българският парламент. Бакиев допълни, че съветниците от ДПС ще гласуват против приемането на декларацията. Пред присъстващите в залата се изказа и независимия съветник Галин Терзийски, който призова колегите си да покажат едно европейско мислене. Съветникът от ГЕРБ проф. Добрин Добрев пък заяви, че всички трябва да гласуват по съвест, защото въпросът е изцяло морален и няма нищо общо с политиката.

По време на гласуването на декларацията в залата присъстваха и около 30 представители на арменската общност в Шумен, сред които председателят на общността Крикор Паносиян.