Шуменският университет става център на японската култура
Шуменският университет става център на японската култура / netinfo

В най-скоро време Шуменският университет ще се превърне в своеобразен център за изучаване на японския език и култура. Досега това се случваше основно в Софийския университет, но очакваме скоро да го има и тук в Шумен. Това каза по време на първото си посещение в града Н.Пр. г-н Такаши Коидзуми - Извънреден и пълномощен Посланик на Япония в България. Той обясни още, че именно затова е планирал по време на визитата си да се срещне с ректора на университета проф. Маргарита Георгиева и да поговорят за бъдещето си сътрудничество.

Японският посланик разкри още, че на 6 ноември в Регионалния исторически музей в Шумен ще бъде открита изложба на известния японски калиграф Кихачиро Нишиура. "Освен това той ще направи и демонстрация на калиграфия", обясни той.

Такаши Коидзуми изказа и радостта си от успешното реализиране на проекта за ремонт на психодиспансера в Шумен, който се осъществява като безвъзмездна помощ на японското правителство.

Той сподели още добрите си впечатления от Индустриалния парк в Шумен, като изказа надеждата си, че скоро ще бъде даден старт и на нови бизнес партньорства.

По думите му страната ни е посещавана от 11 000 японски туристи годишно. "Имайки предвид, че в Хърватска те са близо 200 000, в България трябва да се заложи на силна рекламна кампания, която би могла да започне с откриване на Туристически център в Токио. Тогава ще има повече японски туристи в България", обясни той.

Кметът на Шумен Красимир Костов, от своя страна, сподели, че вече са водени разговори за покана към туроператори от Япония, които да бъдат запознати с туристическите маршрути и обекти на територията на Шуменската област. Той допълни, че скоро Шумен вероятно ще бъде побратимен с град в Япония, за да се засили интересът към региона.