Шуменският съд остави Килърите в ареста
Шуменският съд остави Килърите в ареста / снимки: Дарик-Шумен

Шуменският окръжен съд остави в ареста трима от групата на „Килърите", обвинени в помагачесто за умишленото убийство на бизнесмена от Шумен Румен Рачев. Посотянна мярка „задържане под стража" бе постановена за Янко Попов - Туци, Васил Костов - Кеца и Райчо Стойнев - Хижаря.

Окръжният прокурор Ася Петрова поиска постоянен арест и за тримата, обосновавайки се на събраните доказателства по делото, това че са подсъдими по друго тежко престъпление в Софийския апелативен съд, визирайки делото за убийството на Юри Галев и опасността да се укрият или извършат друго престъпление. Защитниците на задържаните заявиха, че искат по-леки мерки, като заявиха, че събраните доказателства са негодни. Влошеното здравословно състояние на Васко - Кеца и Янко - Туци, също бе мотив на техните адвокати да посикат по-леки мерки.

По време на заседанията прокуратурата обясни, че физическите извършители на убийството на Румен Рачев - Герги Трифонов и Васил Филев, са контактували чрез мобилни телефони само с Васил Костов. В нощта преди убийството, станало на 3 юли 2009 г. и непосредствено след него те са провели много интензивни разговори с Кеца, който по това време също е бил в Шумен. Според разпечатките има разговор между тях минути след покушението. „Костов е напуснал града заедно с извършителите", обясни окръжният прокурор. Няколко дни по-късно при обиск в автомобил на Васко - Кеца са открити мобилни телефони и сим картите, с които е комуникирано с извършителите. Продавачка от Червен бряг е разпознала Костов, като клиент, на който е продала сим карти.

Шуменският съд остави "Килърите" в ареста
netinfo

 „Попов е помагал и в предварителната подготовка, като е настанил двамата физически убийци в хижа в Боровец и ги е снабдил с оръжие", заяви окръжния прокурор Ася Петрова, обосновавайки се на свидетелски показания, сред които и такива на свидетел с тайна самоличност.

„Райчо Стойнев - Хижаря е закупил оръжие, по поръка на Янко Попов - отговарящо на описанието на пистолета, с който е застрелян Рачев", обясни още в съдебната зала прокурор Петрова. Жижата, стопанисвана от Стойнев е била използвана като убежище за физическите извършители на убийството. В столовото помещение и в бащината къща на Стойнев в село Мала Църква полицаите открили множество ловни и бойно патрони, граната и други боеприпаси и взривове.

Съдия Нели Батанова уважи исканията на прокуратурата, като намери, че събраните доказателства и материали по делото са достатъчни за вземане на обосновано преположение, че тримаат са извършили деянията, за които са обвинени. Съдът сметна, че има и риск Попов, Костов и Стойнев да се укрият или да зивършат и други престъпления.

Шуменският съд остави "Килърите" в ареста
netinfo

Решенията на Окръжен съд - Шумен може да бъде обжалвани в 3-дневен срок пред Варненския апелативен съд. Тримата обвиняеми заявиха, че ще обжалват и искат да присъстват на заседанията. Предстои конвоирането им до Варна, след като адвокатите им внесат писмените жалби.