Шуменският музей с ново мобилно приложение, за да улесни туристите в Мадара
Шуменският музей с ново мобилно приложение, за да улесни туристите в Мадара / netinfo

Ново мобилно приложение предлага вече Регионален исторически музей-Шумен. Трекинг маршрут за територията на Национален историко-археологически резерват „Мадара" вече е активен в интернет страницата на музея. То позволява, чрез достъп през интернет с мобилни устройства като смартфони, GPS, таблети, да се следва определен маршрут, водещ през основните забележителности на резервата и дава възможност на гостите сами да бъдат свои гидове.

Трекинг (trekking или trek) в буквален превод означава пешеходен туризъм в район, чийто профил се характеризира като планински. От 20 години дефиницията на това понятие постепенно се разширява и вече под това название стои следното описание: планински пешеходен преход, с ясен маршрут и времетраене от няколко дни (задължително повече от един), с преспиване в биваци. Всъщност, трекингът може да бъде описан коректно като голям пешеходен туристически поход.

Маршрутът в Национален историко-археологически резерват „Мадара" е доста по-кратък като разстояние и времетраене, като средно подготвен турист може да го премине и разгледа в рамките на 2 до 4 часа. В приложението са оказани по-голямата част от забележителностите със своите названия - скалните феномени „Самотницата", „Процепа" и „Сухия водопад", няколко пещери-светилища от времето на траки, римляни и прабългари, средновековни скални гробници и църкви, монашески килии, Мадарската крепост, и разбира се самият барелеф „Мадарски конник". Придвижването става както по алейната мрежа в обекта, така и по поддържана и маркирана еко пътека в горската и планинска част на маршрута.

Предстои и изготвянето на няколко допълнителни маршрута, чиято цел е да обхванат напълно територията на резервата и всички негови забележителности.
Екипът на Регионален исторически музей - Шумен вярва, че това допълнително удобство ще привлече още посетители към Национален историко-археологически резерват „Мадара" - любители на българската история и природа.