Шуменки пушат повече от всички останали жени в стрaната
Шуменки пушат повече от всички останали жени в стрaната / Dariknews

Жените в област Шумен пушат повече от всички останалите в страната - това съобщи днес Атанасула Настева, директор на Статистическото бюро в града. Ежедневно пушат 29 % от представителките на нежния пол. За страната този процент е значително по-нисък - 18.9. При мъжете област Шумен се нарежда на 20-о място. Пушенето е ежедневен навик за 35 на сто от тях. Най-заклети тютюнджии са мъжете от Сливен.

Само  „понякога" пушат минимална част от мъжете (1.4 %) и 9.6 % от жените. Според изследването не пушат 63.5 % от представителите на силния пол и 61.4 % от нежните им половинки.

Всеки осми мъж и над 41 % от жените не пият алкохол, а ежедневно алкохол  консумира всеки 15-ти мъж и 2.5 % от жените. Всеки десети шуменец и всяка двадесета шуменка се почерпват почти ежедневно - от 4 до 6 пъти седмично. Пак всяка седмица, но по два - три пъти общуват с чашката над 9 % от мъжете и около 2 % от жените.

Делът на шуменските трезвеници е под този за страната. Под средното равнище са и ежедневно пиещите  мъже, докато жените от тази категория леко надхвърлят процентите за средностатистическата българка. Най-големи любители на алкохола са в Северозападна България. 

40% от анкетираните дами са с наднормено тегло, за България този процент е 43. С подобен проблем са и 54.4% от мъжете в областта, а за страната средното ниво е 56.7 на сто.

Проучването е проведено сред 150 души на възраст над 15г.