Шуменецът Румен Христов втори на олимпиада по информатика
Шуменецът Румен Христов втори на олимпиада по информатика / netinfo

Шуменецът Румен Христов се класира на второ място на Международната олимпиада по информатика, съобщиха за Дарик от „Школа А&Б". Олимпиадата се провежда в Северна Америка, като в нея участват около 300 състезатели. Официалното награждаване на победителите ще се състои на 20 август.

Това е едно от най добрите класирания на българин на най-престижното международно състезание в света. До момента освен първото място заето от българин на първата световна олимпиада, най-добро класиране са постигали сегашния ръководител на международния научен комитет Велин Цанов - 3 място, пловдивчанина Ивайло Рисков - 2 място и Ростислав Руменов, който се класира 6 на международната олимпиада в Мексико през 2006 година. Разликата на Румен Христов с първия в класирането, миналогодишния световен шампион Генадий Короткевич от Беларус е само няколко точки.

Останалите българи също са се представили отлично. Очаква се, освен Румен, златен медал да получи и Владислав Харалампиев, а другият шуменец Михаил Ковачев ще се върне в България с бронз.

„Вторият ден момчетата направиха невероятно състезание! Румен беше първи, а останалите се класираха сред най-добрите изпреварвайки състезатели от Китай, САЩ,  Полша, Румъния и Русия", коментира Бисерка Йовчева - ръководител на „Школа А&Б".

Михаил Ковачев и Румен Христов са възпитаници на Школа А&Б и ученици в ПМГ „Нанчо Попович" - гр. Шумен. На Румен му предстоят още две години училище, а Михаил ще продължи образованието си в Манчестърския университет.