Шуменци са рекордьори по самолечение
Шуменци са рекордьори по самолечение / Dariknews: Юлия Христова

Шуменци са рекордьори по самолечение, над 48% употребяват медикаменти, които не са предписани  от лекар – това съобщи днес директорът на Териториалното статистическо бюро в Шумен Атанасула Настева. Данните са резултат от проучване, проведено през 2008 г. сред 150 души от 66 домакинства от девет населени места. Под 10 е този процент във В. Търново, Благоевград и Пазарджик. Средното за страната равнище е  28 %. При следващото здравно проучване ще се разбере дали и доколко сме коригирали тази наша привичка, след приетата наредба за задължително представяне на рецепта, при закупуването на лекарствени средства. По данните на наблюдението, по лекарско предписание се лекуват 46 на сто от нас. 30 % от шуменци определят здравето си като много добро, а около 35 % като добро. Според всеки девети здравето му е лошо, а за 3.8 на сто дори много лошо.

Почти всеки втори шуменец е с продължителен здравен проблем. За страната процентът на хронично болните е 37.5 , а за Шуменска област - 47.8. Този резултат ни нарежда на четвърто място сред 28-те области. Година преди наблюдението, всеки седми от работещите анкетирани лица е отсъствал от работа, поради влошено здраве. 

Проучването сочи, че около 3 % от изследваните не винаги провеждат препоръчаното им от  лекар болнично лечение. Водещата причина е, че анкетираните не могат да си платят за лечение. 

Всеки десети анкетиран не се консултира с лекар – специалист въпреки, че това му е препоръчано от личния доктор. Под 10%  са тези, които някога са се ваксинирали против грип. Това нарежда шуменци на 17-то място в страната сред поставилите си ваксина.

47% от хората, включени в проучването, са изследвали нивото на холестерола си, което нарежда областта на десето място в тази класация.