Шуменци прекарват по-голямата част от свободното си време пред телевизора
Шуменци прекарват по-голямата част от свободното си време пред телевизора / netinfo

Телевизорът е най-разпространеният предмет за дълготрайна употреба, сочат обобщените данни на Териториалното статистическо бюро-Шумен от миналогодишното преброяване на населението. В днешния компютърен век телевизията продължава да е  основното  развлечение през свободното ни време. Средно 4 часа на денонощие е свободното ни време, допълват от шуменската статистика.

Близо 92% от анкетираните отделят средно по около 3 часа на ден, за да гледат телевизия. Мъжете се заседяват по-често пред екрана.  С TВ дистанционно в ръка най-дълго време прекарват хората над 64 годишна възраст, а най-късо - младите от 10 до 19 години, които предпочитат компютъра. Средно всеки анкетиран в тази възрастова група го използва  около час и половина на ден. Все още не всеки от тях разполага с IT техника, но тези, които имат в домакинството си такава, и се занимават  активно с новите технологии в свободното си, извънучебно  време, стоят  пред монитора над три и половина часа. Момчетата са по-пристрастени към модерните технологии от момичетата. Привърженици на тези дейности има сред всички възрастови групи. Според посоченото изследване, средностатистическият пенсионер застава пред компютъра  само за минута. Но хората над 64 годишна възраст, имащи нужните умения и  проявяващи интерес, му отделят над половин час дневно.

В рамките на  времето ни за отдих и удоволствия, след техниката се нарежда социалният живот. Средностатистическият участник в изследването изразходва за гостувания, празненства и участия в различни мероприятия седем минути за денонощие. Едва осем процента от попълнилите анкетната карта    декларират  такива дейности, но при  тези активни участници заделеното време не се измерва в минути, а е близо час и половина. Най-дълго време за  купон отделят младите, до 19 години - над два часа и половина дневно. Отделно от това, всеки, независимо от възрастта,  отделя между  30 и 48 минути за други социални контакти. В тази графа не се включват забавленията и културните занимания. Тези, които имат афинитет и често се включват в тях, им посвещават средно по час и половина, като най-дейни в това отношение са хората между 50 и 64 годишна възраст.

Ходенето, туризмът, спортът и другите дейности на открито  не са сред силните  ни страни.  Средното време, отделяно за тях е двадесетина минути, а  при любителите на този тип занимания с три  часа повече, като младежите и мъжете спортуват по-активно. Тук не се включва работата в личното стопанство и разхождането на домашните любимци. Едва осем процента от мъжете и три на сто от жените  посочват, че имат хоби, на което посвещават час и половина дневно. Насаме, с книга в ръка, остава всеки 12-ти от попълнилите. Общо 26% от анкетираните се разтоварват с масмедии, различни от телевизията.