Шуменци активно са гласували преференциално, в листата на ГЕРБ под въпрос е второто място
Шуменци активно са гласували преференциално, в листата на ГЕРБ под въпрос е второто място / netinfo

Голяма част от избирателите в област Шумен са посочили свой фаворит в съответната листа, възползвайки се от правото на преференциален вот, по време на предсрочните парламентарни избори.

Впечатление правят гласовете за ГЕРБ, където най-много преференции има седмия в листата Ралица Тодорова с 1 839 гласа. Резултат е по-голям от този на водача в листата Любомир Христов, събрал 1 712 преференциални гласа. Въпреки това, съобразно правилата за преференциалния вот - Христов не може да бъде изместен от първата позиция. Под въпрос обаче е мястото на втората в листата на ГЕРБ-Шумен Донка Иванова, която има 1 334 преференциални гласа, това е с 505 гласа по-малко. В резултатите на партията, която бе с № 9, се открояват и значителен брой преференции - 1 314 за кандидат-депутатът Карен Гарабедян, който бе на девета позиция в листата за 30 МИР-Шумен. Общо, в интегралната бюлетина, преференциален вот за някой от кандидатите на ГЕРБ-Шумен са посочили 7 922 души.

Гласоподавателите на ДПС са дали най-голямо доверие, чрез гласуване с преференции за лидера в листата Айдоан Али - 475 гласа, втория в листата Хамид Хамид има 150, а третия Бюнемин Хасан е предпочетен от 278 избиратели.

Разпределението на преференциалния вот на „БСП-лява България" в област Шумен показва, че избирателите са определили за свой фаворит вторият в листата Венцислав Венков - 1 211, срещу 789 гласа за водача Иван Иванов.