Шумен се включва в Нощта на литературата
Шумен се включва в Нощта на литературата / www.icaijing.com

Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров" в Шумен ще се включи в европейската инициатива „Нощ на литературата" от 18:00 до 22:00 часа утре.

В града ще бъдат организирани три „читателски гнезда" - пред Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров", пред Регионален исторически музей и на площад „Кристал". На всеки половин час ще бъдат четени откъси от различни автори. Гражданите ще могат да обикалят „читателските гнезда", да слушат откъсите и да получат специални печати за участие. За тези, които съберат печати и от трите места, са предвидени награди.

Четенията пред Регионална библиотека ще стартират пред главния ѝ вход от 18:00 ч. Ще бъдат представени откъси от произведения на Петер Хандке, Габи Кьоп, Милен Русков, Клара Санчес, съвременни български автори, като Валентин Дишев, Людмила Миндова и Яница Радева, както и полски поети, дебютирали след 1989 година. В инициативата ще се включат Стилиян Стоянов - старши експерт в Община Шумен, Диана Нинчева - ръководител сектор в Комплекс за социални услуги за деца и семейства, Диана Колева - ОШИ „Анастас Стоянов", поетът Красимир Вардиев и Пламена Стоянова от „Къща в небето".

Събитието, което стартира в Европа преди 9 години, цели да популяризира сред широка публика съвременната европейска литература. В неформалната обстановка на градските пространства публични личности представят откъси от произведения на съвременни европейски автори, издадени след 2000 г.

За четвърти пореден път български градове ще се включат в литературната проява. Тази година те са 11: Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. Четенията ще се проведат в партньорство с местните общини, неправителствени организации, сдружения, библиотеки, читалища и книжарници.

За българската „Нощ на литературата" организатори са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България (Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте-институт, Институт Сервантес, Полски институт, Унгарски културен институт, Чешки център), а така също и Руски културно-информационен център, КИЦ на Р. Македония, Представителство на ЕК в България, сдружението „София Поетики" и Фондация „Детски книги".