Шумен се присъединява към Нощта на театрите
Шумен се присъединява към Нощта на театрите / netinfo

Драматично-кукленият театър „Васил Друмев" в Шумен се присъединява към второто издание в България на Нощта на театрите, част от инициативата „Европейска нощ на театрите", което се организира на 15 ноември.

Детският спектакъл „Тримата братя и златната ябълка" по народна приказка ще зарадва най-малките зрители в 17:00 часа в зала „Патиланчо". Шуменската публика ще има възможност да се наслади и на представлението „Скъпа Елена Сергеевна" по Людмила Разумовска в 19:00 часа на камерна сцена.

Втората Нощ на театрите е вдъхновена от любовта. Като комплимент към публиката цените на билетите ще бъдат съответно 2 и 4 лв.

Зад идеята за Нощ на театрите стои Елеонора Роси от Франция. Пилотното издание на проекта се случва през 2008 г. в Хърватска. Инициатор е Детският театър в Дубрава (Children's Theatre Dubrava) и Театър Шибеник (Šibenik Theatre). Форматът още с първото си издание събира хиляди почитатели и няма как да не стане по-мащабен и международен през следващите години. В Хърватска се превръща в национално събитие, в което участват всички значими хърватски театри и театрални трупи. Поетапно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Германия, Испания, Белгия, Чехия и за втора година България.