Шумен и Нови пазар ще си сътрудничат с белгийски градове
Шумен и Нови пазар ще си сътрудничат с белгийски градове / netinfo

През месец октомври кметовете на белгийските градове Турне и Ат ще посетят Шумен и Нови пазар. Очаква се тогава да бъдат подписани и договори за сътрудничество, които предстои да бъдат подготвени. Градоначалниците на Ат и Турне са били поканени от кметовете на Шумен и Нови пазар при посещението им в Белгия.

На пресконференция днес кметът на Шумен Красимир Костов, кметът на Нови пазар Васил Тонев, председателите на общинските съвети в двата града Даниела Русева и Ивалина Димитрова, както и областния управител на Шумен Тодор Тодоров споделиха впечатленията си от посещението в Белгия.

Постигната беше целта на нашето посещение, която бе договоряне на споразумения за сътрудничество каза г-н Тодоров. В Белгия са били проведени срещи с министър председателя на регион Валония, Руди Демот. Той е заявил, че връзките между Белгия и България трябва да се разширят. Срещи са били проведени и с президента на местния парламент във Валония Жозе Хапард, както и с ръководството на европейските социалисти.

Убеден съм че ще успеем да реализираме едно добро сътрудничество с град Турне, което да е полезно и за двете страни, каза Красимир Костов. Той обяви, че ще поканят и инвеститори от Турне да посетят Шумен.

Сътрудничеството между Нови пазар и град Ат може да бъде в няколко насоки, отбеляза градоначалникът на Нови пазар Васил Тонев. Най-вече в културния обмен, както и в посока усвояване на европейските фондове и евентуално съвместно кандидатстване с проекти.