Шумен е на второ място в страната по предоставяне на социални услуги
Шумен е на второ място в страната по предоставяне на социални услуги / netinfo
Област Шумен е на второ място в страната след София по видове предлагани социални услуги. Това стана ясно по време на работна среща, по проект „Минимален пакет от социални услуги за деца”, която се провежда в Шумен.

На територията на област Шумен има разкрити достатъчно социални услуги за деца и семейства - сочи представения днес анализ. Те обаче са съсредоточени главно в общината. Един от начините, по който може да се улесни достъпа на деца и семейства от областта до социалните услуги е да се увеличи мобилната работа – стана ясно по време на срещата.

Представения анализ сочи още, че е недостатъчно държавното финансиране за предоставяните на социални услуги.

От 2005 година социалните услуги се развиват много бързо, има обаче общини, в които те са изключително малко. Тези услуги са съсредоточени основно в областните центрове и достъпа до тях на хора от малките населени места е излючително заруднен. Това заяви днес изпълнителния директор на Фондация за социално развитие и интеграция Милена Харизанова. Целта на проекта ”Минимален пакет от социални услуги за деца”, е да се определят най-важните социални услуги, до които децата трябва да имат достъп, както и да се посочат механизми и начини, по които да се осъществи този достъп - заяви още г-жа Харизанова. Другата цел на този проект е постигане на законодателна промяна, която да дава достъп на всички до предоставяните социални услуги.

Проект ”Минимален пакет от социални услуги за деца” се изпълнява от Фондация за социално развитие и интерграция и се финансира от УНИЦЕФ.