/ БК "Шумен"
Шумен ще бъде домакин на финал на ученическите игри по баскетбол при юноши XІ - XІІ клас.

Шумен приема финалния турнир по баскетбол за юноши

Надпреварата ще се проведе от 9 май до 12 май в зала „Младост“ и в нея ще се включат 10 отбора. Видео: Десетте отбора са преминали квалификации от общински, областни и зонални първенства, за да достигнат до крайната фаза на ученическия шампионат по баскетбол.

Очакваме едно много силно първенство, защото голяма голяма част от момчетата играят в представителни отбори на баскетбол мъже, отбелязва Валентин Савчев, директор на УСШ „Хан Крум“ . 

Това е първо домакинство за Шумен на подобен род състезание. Домакините ще бъдат представени от отбор на математическа гимназия „Нанчо Попович“, който миналата година станаха трети.

Освен домакините свои представители на финалите ще имат градовете Варна, Казанлък, Пловдив, Търговище, София, Ямбол, Видин, Плевен и миналогодишния шампион от Правец.

Отборите се разпределят на две групи от по пет. В групите се играе всеки срещу всеки по системата Бергер. За целия турнир – 9-12 – ще се изиграят 27 мача. Като първите три дни ще се играят по 8 мача и в последния ден са финалите. Водачи на двете групи са отборите от Шумен и Правец, които са миналогодишните шампиони. 

Ученическото първенство по баскетбол за юноши се провежда под егидата на Министерството на образованието на науката и Министерството на младежта и спорта и се организира със съдействието на община Шумен.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.