ШУ: Има противоречия в рейтинговата система на университетите
ШУ: Има противоречия в рейтинговата система на университетите / Дарик Шумен, Юлия Христова
ШУ: Има противоречия в рейтинговата система на университетите
34592
ШУ: Има противоречия в рейтинговата система на университетите
  • ШУ: Има противоречия в рейтинговата система на университетите

Данни за научната продукция на преподавателите от Шуменския университет, както и за участието на студенти в научноизследователски проекти са били поискани и предоставени, но не са влезли в изготвянето на базата данни за рейтинговата система на университетите. Това съобщи на пресконференция днес ректорът на учебното заведение в Шумен проф. Маргарита Георгиева. Не съм убедена, че тази рейтингова система може да послужи като основа за допълнителното финансиране на висшите учебни заведения в зависимост от аранжирането им в съответните направления  - допълни тя. Критерият за оценка трябва да бъде качество, заяви още ректорът. По думите й обаче това качество не би трябвало да се обобщава на базата на представите на случайния студент, на случайния представител за това как изглежда образованието в някои от съответните направления. Този критерий за качество не може да бъде обективен. Нужно е да се намерят онези точни критерии, които да доказват истинността на заложените данни при формирането на оценките, които стават публично достояние чрез рейтинговите системи.

ШУ Има противоречия в рейтинговата система на университетите
netinfo

Няма как филологията като направление в ШУ да е в дъното на класацията - подчерта проф. Георгиева. Тя заяви, че рейтинговата система се нуждае от уточнения. Противоречията, констатирани в систематар доказват, че има обективно разминаване между данните, с които може да се измери труда на един преподавател и отношението на студентите към учебната дейност.    

По думите на ректора не би могъл да се очаква отлив на кандидат-студенти от ШУ, притеснителен е обаче намаляващият като цяло брой на кандидатстващи в страната. Това е в резултат на демографската криза.