Ще наблюдават местната власт в Търговище
Ще наблюдават местната власт в Търговище / Диляна Стойчева
Асоциация "НАЯ" започна проект “Гражданското наблюдение на местната власт – гаранция за по-добро управление”. Фонд България осигурява за реализирането му близо 25 хил. долара, общата стойност на бюджета е 35037 долара. Продължителността му ще бъде 12 месеца. Фокусът при наблюденията и анализа, който ще последва, ще бъде поставен върху равнопоставеността на половете.

Основната цел на проекта, според председателя на Асоциация "НАЯ" Светла Сивчева, е да насърчи гражданското участие при вземането на решения на местно ниво. Той има амбицията да установи траен и ефективен диалог с местната власт по темата “равнопоставеност”, да създаде система за наблюдение и мониторинг върху работата на общинската администрация и общинския съвет, да инициира създаването на обществен орган за контрол и прилагане на политиката на равнопоставеност на местно ниво.

В проекта ще се включат представители на гражданското общество, НПО, служители на общинска администрация, общински съветници.

Предвидени са обучения за структурата на местната администрация и общински съвет, за това как се прави мониторинг и то от гледна точка на равнопоставеността между половете. 6 наблюдатели ще попълват карти по предварително зададени критерии и ще правят интервюта с представители на местната власт, по късно трима експерти ще обобщят събраните данни в доклади, които ще бъдат обсъдени с тези, които са били наблюдавани - съветници и администрация. Очаква се и създаването на обществен съвет за равнопоставеност на половете.