Ще може да сменим личния си лекар до 30-ти юни
Ще може да сменим личния си лекар до 30-ти юни / netinfo
До 30-ти юни всеки здравноосигурен жител на Шуменска област ще може да се възползва от правото си да избере нов семеен лекар. За целта, от книжарницата на фирма “КИМ 2000”, разположена на първия етаж в РЗОК, се закупува регистрационна форма. Бланката се попълва с данните на лицето, данните на предишния лекар и данните на новоизбрания. Попълнен и подписан от пациента, талонът се представя в здравната каса от лекаря. Новият избор влиза в сила от датата на попълване на талона за смяна. Прехвърлянето при новия лекар се извършва по служебен път в РЗОК, затова не е нужно пациентът да уведомява предишния си лекар.

При новоизбрания лекар, заедно с регистрационната форма се представя здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус. Ако здравноосигуреното лице все още няма здравноосигурителна книжка, смяната се извършва с третия екземпляр от регистрационната форма за избор на ОПЛ. Информация за лекари, сключили договор с НЗОК се дава в РЗОК, където има списъци с имената, адресите и телефоните.

Здравноосигурените лица, които пребивават в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направят временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото извън постоянното им местоживеене. Той се осъществява с молба до Директора на РЗОК и регистрационна форма за временен избор на ОПЛ.

При извършване на временен избор здравноосигурените лица се ползват с всичките си права по реда на Закона за здравното осигуряване и Националния рамков договор.

Когато здравноосигуреното лице пребивава в друго населено място за срок до 1 месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. В такива случаи НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи. За да не заплащат гражданите нищо друго, освен потребителска такса, е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка.