Ще извозват шуменски отпадъци в добричко село
Ще извозват шуменски отпадъци в добричко село / netinfo

Изграждане на Регионално депо за отпадъци край с. Стожер - Добричко предвижда предпроектно проучване за управление на отпадъците в регионите Добрич, Бургас и Провадия, финансирано по програма ИСПА. То бе одобрено от членовете на Областния експертен съвет по устройство на територята в Добрич, сред които и експерти на РИОСВ - Шумен. В проучването е включена и шуменската община Никола Козлево, тъй като нейните битови отпадъци трябва да бъдат извозвани до регионалното депо в с. Стожер. Освен неговото строителство и оборудване се предвижда и изграждане на претоварна станция на територията на община Тервел.

Заложено е и закриването на съществуващото депо в Никола Козлево. Към момента в тази община не е въведено организирано сметосъбиране. В прединвестиционното проучване е оценена и необходимостта от оборудване. Предлага се и създаването на няколко системи за събиране на отпадъци от населените места - система за опаковките, за биоразградимите отпадъци от зелени площи и за опасните отпадъци от бита.

До края на годината МОСВ ще изготви необходимите документи за кандидатстване пред европейските фондове. Очаква се регионалното депо в с.Стожер да бъде изградено до 2010-2011 година.