Шиничи  Накацугава откри обновената сграда на III ОУ Д. Благоев
Шиничи Накацугава откри обновената сграда на III ОУ Д. Благоев / netinfo
Извънредно съм щастлив да присъствам на церемонията по приключване на проекта за подобряване на енергийната ефективност в 3-то ОУ „ Димитър Благоев”. Този проект е много важен и се надявам да го помните дълго. Това заяви по-рано днес съветникът в посолството на Япония у нас Шиничи Накацугава, който заедно с директора на учебното заведение преряза лентата на обновеното училище. Тази година отбелязваме десетата годишнина от стартиране на програмата на посолството на Япония за отпускане на безвъзмездна помощ за проекти на местното равнище в образованието, здравеопазването и социалната сфера - каза още г-н Накацугава. Той отбеляза, че от 1998 г. до сега по програмата са реализирани 60 проекта на обща стойност 1,63 млн. евро.

През 2007 г. III-то ОУ„ Димитър Благоев спечели и реализира проект “Енергийна ефективност”, финансиран от японското посолство. Той бе на стойност 33 000 долара, със средствата изцяло беше подменена дограмата на училището. По време на реализацията на проекта община Шумен финансира с 35 000 лв. цялостното външно и вътрешно боядисване на училището. Ново оборудване за класните стаи бе купено със средства от делегирания на училището бюджет.

По време на официалната церемония днес присъстваха още зам.-кметът по образование и култура Живка Тонева, както и зам.-областния управител Драгомир Драгнев.

Официалното откриване на обновеното училище бе съпроводено от концерт на възпитаниците на училището.