„Шарено герданче” – Търговище отбелязва 10-годишен юбилей
„Шарено герданче” – Търговище отбелязва 10-годишен юбилей / личен архив

"Петльо пее, тъпан бие. Шарено хоро се вие!" - това е мотото на голям концерт-спектакъл, с който фолклорният ансамбъл „Шарено Герданче" в Търговище ще отпразнува 10-годишен юбилей. Концертът ще бъде представен на 17 май от 18.30 часа в Драматичния театър в Търговище.

Вече 10 години „Шарено герданче" към Младежкия дом в Търговище съхранява и поддържа живи народните традиции и обичаи, доближавайки ги до младата публика. В програмата на концерта са включени над 25 изпълнения -  нови и вече познати песни и танци от различни фолклорни области на страната, повечето от тях обработени и поставени от двете ръководителки - Светла Стаменова  и Анжела Георгиева.

Близо 100 са певците и танцьорите в „Шарено герданче", като най-малките са на 4 години, а най-големите са вече зрелостници. Ансамбълът възниква като фолклорна група, основана от Светла Стаменова - вокален педагог и солист в ПФА "Мизия" -Търговище. Бързо печели популярност и почитатели. Още през 2003 г. идва и първият успех  - първа награда от VII национален фестивал на детската забавна песен на фолклорна основа "Златен извор" - Димитровград . Постепенно  съставът се разраства и дава възможност за сформиране на група за начинаещи и напреднали. От месец октомври 2008 г към певиците се присъединяват танцьори с ръководител Анжела Георгиева.

Само през тази година ансамбълът спечели  20 награди от Международния фолклорен конкурс "Орфеево изворче"  в Стара Загора и още 11 призови места от ІV Фолклорен конкурс „С песните на Соня Кънчева"-Варна. Вокалната група на „Шарено герданче" стигна до полуфинал  в предаването  „България търси талант" по БТВ.